Spring naar inhoud

Informatie en voorwaarden

Update juni 2020: Wat zijn de wensen voor het uiterlijk en het gebruik van het nieuwe dorpsplein? Als tussenstap zijn er in juni 2020 drie 'verbeeldingen' gemaakt. Bekijk deze op de pagina 'verbeeldingen'.

Het proces

JouwBadhoevedorp.nl is nu gesloten. We hebben alle Badhoevedorpers uitgenodigd om mee te denken over het nieuwe centrum. In juli en augustus 2019 kon Badhoevedorp meedenken over de functies, de sfeer en het uiterlijk van het nieuwe dorpsplein en de stijl van de gebouwen eromheen! Door het indienen van ideeën, het beantwoorden van open vragen en het stemmen op bouwstijlen, heeft Badhoevedorp over het nieuwe dorpsplein en gebouwen eromheen meegedacht.

Video

Martine van Vliet is de stedenbouwkundige en landschapsarchitect die ontwerpen gaat maken van het centrum. Ze vertelt in deze video wat er al vastligt en waar het op JouwBadhoevedorp.nl over gaat. Dus wat je op het nieuwe dorpsplein kunt doen en hoe het plein eruit komt te zien. Ook kon Badhoevedorp stemmen op bouwstijlen van de gebouwen rondom het dorpsplein. Meer video's bekijk je op de pagina 'media'.

Martine van Vliet: Introductie

Wat doen we met jullie ideeën en stemmen?

De ideeën en stemmen verwerken we in een programma van eisen, dat naar het college van burgemeester en wethouders gaat. Daarna gaat de stedenbouwkundige en landschapsarchitect drie schetsontwerpen voor het dorpsplein en de openbare ruimte maken. Als tussenstap zijn er drie 'verbeeldingen' gemaakt. Bekijk deze op de pagina 'verbeeldingen'. Uiteindelijk kunnen de Badhoevedorpers stemmen op deze schetsontwerpen. Er komt dus een tweede ronde waarin we op JouwBadhoevedorp opnieuw input vragen. En daarna maken we een beeldkwaliteitsplan. Dit plan wordt dan gebruikt om de bouwplannen voor de nieuwbouw in het centrum aan te toetsen.

Een samenvatting van de resultaten staat op deze website en op haarlemmermeergemeente.nl/badhoevedorp. Je ontvangt daarover een e-mail als je bent ingeschreven. Bekijk de uitkomsten op de pagina 'resultaten'.

Voorwaarden

In het stedenbouwkundig ontwerp (DSO) staan de stedenbouwkundige voorwaarden voor een nieuw, compact centrum met meerdere supermarkten rondom een dorpsplein. Er is ruimte voor winkels en horeca en boven de winkels komen woningen. In dit ontwerp is bijvoorbeeld al vastgesteld waar de gebouwen komen en hoe groot ze worden, maar hoe dit centrum eruit komt te zien moet nog worden bepaald. Het gaat dan om het ontwerp en de inrichting van de openbare ruimte, zoals het nieuwe plein.

Dorpsplein autovrij

In het DSO staat dat het dorpsplein autovrij wordt, maar dat de bussen wel over het dorpsplein kunnen rijden. De gemeente onderzoekt nu of het mogelijk is om ook de bussen rond het centrum te leiden, zodat het dorpsplein ook busvrij wordt. Ook onderzoeken we de effecten hiervan op het verkeer in de buurt. Hier is nog geen besluit over genomen. De buitenruimte blijft goed bereikbaar voor nood- en hulpdiensten en leveranciers.

Budget

De gemeente heeft een budget voor de inrichting van het dorpscentrum in Badhoevedorp beschikbaar, dat vergelijkbaar is met budgetten van andere ontwikkelprojecten in Haarlemmermeer.

Uitgangspunten voor het centrum

De plannen komen uit het Masterplan dat in 2008 is opgesteld. Het Masterplan Badhoevedorp geeft in grote lijnen aan wat er gaat gebeuren in en rondom Badhoevedorp. In 2013 is het bestemmingsplan Badhoevedorp – Lijnden-Oost vastgesteld door de raad met de voorwaarden voor de ontwikkeling. Hierin staat dat er maximaal 300 woningen komen en de maximale bouwhoogte van gestapelde woningen 20 meter is. De eerste stap voor het nieuwe ontwerp van het centrum is een stedenbouwkundig ontwerp. Het Definitief Stedenbouwkundig Ontwerp (DSO) is in december 2018 door het college vastgesteld. Meer informatie over het centrumgebied vindt u op de website van de gemeente.

Plein Pa Verkuijllaan

Uit eerdere participatie bleek de wens voor een plein bij de kerk ter hoogte van de Pa Verkuijllaan. Dit gebied valt onder het project Schuilhoeve. Daar is deze wens neergelegd.

Vragen?

Neem dan contact op met omgevingsmanager Bart van Eijk via 0900 1852 of via badhoevedorp@haarlemmermeer.nl o.v.v. Badhoevedorp-Centrum.

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteOpnieuw

Annuleren